Review | Het kleedje voor Hitler
Het kleedje voor Hitler
Opgroeiend in een Duits-Nederlands gezin raakte Bas von Benda-Beckmann al vroeg gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog. Toen hij dertien was hoorde hij voor het eerst dat zijn oudtante Luise de weduwe was van Hitlers trouwste generaal, Alfred Jodl, die tijdens het Proces van Neurenberg als oorlogsmisdadiger ter dood was veroordeeld. Later volgden meer verhalen, zoals dat van Luises jongere zus Tini, die eerst partijlid werd maar later een relatie kreeg met een half-Joodse arts en bevriend raakte met een van de samenzweerders tegen Hitler.
Von Benda-Beckmann ging op zoek naar het naziverleden van zijn grootouders en oudooms en -tantes, die de grote geschiedenis van zo dichtbij meemaakten. Hij stuitte daarbij op de anekdote over het kostbare tafelkleedje met jachttaferelen dat de familie aan Hitler zou hebben geschonken. Wat klopt er eigenlijk van dit verhaal en wat zegt het ons over de omgang met het naziverleden in Duitse families?
Family Matters - Bas von Benda-Beckmann, Het kleedje voor Hitler.
Wat een familie een gezamenlijke identiteit geeft, zijn naar mijn mening de verhalen die we elkaar vertellen. Verhalen over de levens van overleden familieleden om hen te herinneren of de bijzondere daden van een familielid die, soms tot verveling toe, steeds opnieuw worden verteld. Interessant genoeg laten we vaak de pijnlijke en donkere kanten van onze familiegeschiedenis buiten beschouwing. Bas von Benda-Beckmann heeft de moed om juist deze aspecten te onderzoeken, met als resultaat een bijzonder boeiend boek.
'In het kleedje voor Hitler' duikt Bas von Benda-Beckmann in het naziverleden van zijn grootouders, oudooms en -tantes. Aan de hand van dagboekaantekeningen en brieven reconstrueert Von Benda-Beckmann zijn familiegeschiedenis van 1871-2023. We kennen de Tweede Wereldoorlog vooral door de lens van grote veldslagen en verschrikkingen, maar Von Benda-Beckmann biedt, via zijn familie, een inkijk in de wereld van de gewone (nazi-)Duitser. Het verhaal is gedetailleerd, fascinerend en verfrissend. Zonder de verantwoordelijkheid te ontwijken, stelt hij zichzelf voortdurend de vraag: wat is nu precies de waarheid over mijn familie? Dit boek, een goed geschreven stuk (familie)geschiedenis, toont aan dat de tijd en familie waarin je opgroeit enorm bepalend zijn, maar dat we altijd een eigen pad kunnen kiezen.
Happy Reading!